Zelf kunstgras leggen? Iedereen kan het met onze handleiding
Op deze pagina wordt je alles verteld wat moet moeten weten om je eigen kunstgras te leggen. We willen de handige tuinier zoveel mogelijk bijstaan in het proces van het aanleggen van jouw eigen strakke gazon. Want zeg nou eerlijk wat voelt er beter als iets waar je iedere dag van kunt genieten wat je zelf hebt gemaakt?
Hieronder kan je precies zien en lezen welke materialen je nodig hebt en welke stappen je moet doorlopen voor de start van jouw eigen project.

Wat heb ik allemaal nodig?
Je hebt aardig wat materialen nodig om jouw kunstgras aan te leggen. Hierom hebben wij een opsomming voor je gemaakt zodat je zeker weten niks kunt vergeten.
• Een paar werkhandschoenen
• Een stanleymes
• Een schep
• Een kruiwagen
• Een hark
• Een tuinslang
• Een wals of trilstamper
• Een rechte balk
• Genoeg menggranulaat of stratemakerszand voor een laag van 5-10 centimeter
• Een harde bezem/borstel of een speciale kunstgrasgrasborstel
• Een hamer en kunstgrashaken
• And last but not least, goede zin en motivatie!

Welke stappen moet ik doorlopen om mijn eigen kunstgras te leggen?
In de onderstaande stappenchecklist vindt je stap voor stap precies wat je moet doen voor het aanleggen van jouw strakke gazon.
1. Verwijder de oude grasmat
Pak je schep en een kruiwagen en verwijder je oude gazon inclusief alle bladeren, wortels en onkruid. Zorg ervoor dat er minimaal 5cm-10cm is weggegraven (afhankelijk van de ondergrond die je gaat gebruiken) vervolgens vlak je het zand uit.

2. Aanbrengen van een nieuwe zandbed
Nadat je de ondergrond hebt geëgaliseerd, breng je het zandbed aan. Zorg ervoor dat je een laag legt van 5-10 cm over de gehele oppervlakte. Ons advies voor het te gebruiken zandbed is betongranulaat maar bestratings- of stratemakerszand kan ook. Daarvan moet je dan zeker 10cm aanvoeren.

3. Het aangelegde zandbed trillen en egaliseren
Egaliseer het zandbed tot 10-20mm onder het peil. Bewater het zodat het zandbed goed compact en stevig wordt.

4. Plaats het onderdoek
Plaats het drukverdeeldoek, geotextiel en/of kunstgras valdemping. Zet het onderdoek eventueel op de hoeken vast met een kunstgrashaak zodat het niet gaat verschuiven bij het plaatsen van het kunstgras in de volgende stap. Wij adviseren eigenlijk altijd om een drukverdeeldoek te gebruiken als onderdoek, hiermee ben je verzekerd van een goede fundering van jouw gazon.

5. Het kunstgras leggen
Rol het kunstgras uit en trek het helemaal recht en strak. Hierdoor zorg je ervoor dat er geen plooien ontstaan. Let goed op in welke richting je de vleug legt, de vleug is de richting waarin de grassprieten staan. Kunstgras is het mooist wanneer je vanuit huis in de vleug kijkt. Wanneer je dus meerdere stukken aan elkaar moet verlijmen, zorg er dan voor dat de vleug van alle rollen in dezelfde richting liggen.

6. Op maat snijden
Snijd het kunstgras met een scherp stanleymes op maat in de rug van de mat (tussen de draden). Voor het snijwerk is een vaste hand en een scherp stanleymes nodig. Let nogmaals goed op dat de vleug hetzelfde ligt. Leg de twee matten tegen elkaar aan en kijk of het goed ligt.

7. Naden verlijmen indien nodig
Bij het verlijmen van kunstgras dien je eerst de banen kunstgras 'schoon te snijden'. Dat betekend dat je de eerste en/of tweede pool van het kunstgras afsnijd. Daarna leg je de naad dicht en controleer je voordat je deze weer open legt. Daarna kan je de lijmband of kleefband onder de naad leggen. Vouw het gras voorzichtig terug op de kunstgrastape en druk het een keer goed aan. Zorg wel dat er geen sprieten tussen de naad komen want, hierdoor wordt de naad duidelijker zichtbaar. Na een uur is het hard en zitten de twee losse stukken kunstgras vast aan elkaar.

8. Sla het kunstgras vast met haken (waar nodig)
Maak gebruik van speciale kunstgrashaken om het kunstgras vast te zetten. Dit wordt gebruikt rondom een boompje of perkje om verschuiving tegen te gaan. Maar ook één lengte en één breedte zijde die kan je vastzetten met deze haken. Door niet overal haken te gebruiken voorkom je dat het kunstgras klem ligt en gaat plooien.

9. Zand je kunstgras in
Het instrooien van je kunstgras met instrooizand zorgt voor extra stevigheid aan de grassprieten en steun aan de mat. We hebben ervaren dat dit gunstig is voor jouw gazon als je het inzand.

10. Borstel jouw kunstgras op
Borstel jouw kunstgras op met een harde bezem. Het kunstgras is namelijk platgedrukt doordat het op een rol heeft gezeten. Er staat je nog maar 1 ding te doen.

11. Geniet van jouw tuin!
Je nieuwe kunstgrasveld ligt er prachtig strak bij, en dit zal 365 dagen in het jaar zo blijven. Pak wat lekkers te drinken en geniet van jouw afgeronde project!


Problemen of kom je er niet uit?
Mocht je toch tegen problemen aangelopen zijn en weet je niet hoe je dit moet oplossen, geen zorgen! Neem contact met ons op en we helpen je uiteraard graag verder!
Persoonlijk advies bij het leggen?
Wil je graag persoonlijk advies bij het leggen van je kunstgras? Onze vakmannen kijken graag met je mee om je het juiste advies te geven.
De makkelijkste manier vraag je dit advies via WhatsApp op nummer 06-14460355. Zo kunnen er foto's gestuurd worden van alles zodat we een duidelijk beeld krijgen en advies op maat kunnen geven.
Onze vakmannen en -vrouwen staan graag voor je klaar, 24/7 te bereiken, dus ook op zondag!
